jueves, 20 de julio de 2017

Keď vietor zastaví strelu a na finty nie je čas. Aneb basketbal pod nebom

Ale toto nie je len kratochvíle, pri ktorej ide viac o parádičky a efektné finty. Basketbal 3x3 je šport budúcnosti. A čoskoro možno s olympijským puncom. "Dostáva sa do popredia. Časom by to mohol byť šport, ktorým sa dá aj živiť, "hovorí Roman Zachrla, ktorý v klasickom basketu háji farby mmcité Brno.

Cez leto ale opustí ponuré telocvične a ako hráč streetball, ako sa niekedy tejto dynamicky sa rozvíjajúce odnoži hovorí, odráža turnaja. Kým o pravidelných zárobkoch si v basketbale 3x3 môžu Česi zatiaľ len nechať zdať, už teraz sa dá bojovať o svetové medaily.

Výbery basketbalistov sa o cenné kovy stretli aj minulý týždeň na gigantických Európskych hrách v Baku, ktoré sa konali prvýkrát v histórii.

Ambície usporiadateľov ?Štát sa kontinentálne olympiádou. "Bol to obrovský boom. Všetci o tom tak hovorili a aj ja to tak bral, "potvrdzuje 28-ročný Zachrla, jeden z kľúčových mužov štvorčlenného slovenského tímu.

Medzi kvarteto reprezentantov vystrelili oporu brnenského mmcité nielen výkony, ale aj jeho statná postava. "Tri z nás sme boli dvojmetroví borci. Počítalo sa s tým, že streľba nebude hrať takú rolu, "rozpráva Zachrla. "Chceli sme to umlátiť pod košom."

basketbalistov totiž v Azerbajdžane trápili extrémne podmienky. Rozžeravené ihrisko, pražiace slnko.Teploty v tieni, ktorý bol v Baku vzácnosťou, sa šplhali ku štyridsiatke. "Aspoň nás ochladzoval silný vietor," líči brnenský basketbalista.

Niekedy bol poryv od blízkeho mora tak výdatný, že dokázal vo vzduchu prakticky zastaviť letiaci loptu. "Na prvom kurte, kde zo všetkých strán boli tribúny, sa to dalo. Na druhom kurte sa vietor točil, bolo to ve ľa špecifické. Museli sme sa tomu prispôsobiť. "

A česká partia to vcelku zvládla. Zachrla spoločne s Filipom Zbránkem, Kamilom Švrdlíkem a Jánom Tomancem postúpil až do štvrťfinále.Cestu k medailám Čechom zatarasili až neskorší víťazi Rusi, ktorí ich porazili 21:18. "Škoda, chýbalo viac šťastia a mohli sme byť na debne," ľutuje Zachrla.

Kým v klasickom Petkov basketbale Česi dlhé roky solídny výsledok márne vyzerajú, v Baku preukázali príslušnosť k širšej elite v trojkovej verzii.

Aj preto si Zachrla a spol. mohli na "európskej olympiáde" pripadať ako na skutočných hrách pod piatimi kruhmi.

"Keď bol čas, jazdili sme fandiť ďalším českým športovcom.Videli sme preteky na bicykloch BMX, plážový volejbal, plávanie, džudo, "vymenúva Zachrla, ktorý so spoluhráčmi medzi českými vyslancami pôsobil trochu ako športové exot. "Niektorí o basketbale 3x3 ani nevedeli, akým spô sobom sa to hrá, a divili sa, ako je to atraktívne šport," líči Zachrla.

Práve viac súbojov, striel a dynamika môžu z mestskej verzie kolektívneho športu urobiť aj olympijskú disciplínu. Na hrách by sa basketbal 3x3 mohol objaviť už v Tokiu v roku 2020. "trojkového basket je úplne niečo iné. Človek musí byť komplexnejšie, zvládnuť viac pozícií, "hovorí český reprezentant.

V desaťminútovom stretnutí, ktoré môže predčasne ukončiť aj 21. bod jedného z tímov, má každá trojica na útok iba 12 sekúnd.Behom pár chvíľ sa tak role útočiaceho a brániaceho tímu môže vymeniť hneď niekoľkokrát.

"Na fintičky nie je čas.Hrá sa tvrdo ako normálny basket, pritom na striedačke sedí jediný náhradník, "podotýka Zachrla, ktorý sa v tropickom Baku so spoluhráčmi striedal po pár desiatkach sekúnd. "Nakrúcali sme to skoro ako v hokeji," prirovnáva dvojmetrový chlapík. "Často sa vám už chcelo na lavičku, ale človek musel čakať, než sa na nej pretočí ostatní hráči."

Smerujeme k Tokiu

Mužská i ženská reprezentácia však v boji s protivníkmi aj vysiľujúcim azerbajdžanským klímou vcelku obstála.

"Vystúpenie oboch tímov hodnotím kladne," uviedol vedúci mužského tímu Michal Kruk. "Myslím, že sme položili dobrý základ tomu, aby sa oba tímy objavili v Tokiu.K tomu smerujeme, "dodáva Kruk.

Kým pre inej českej športovcov je vidina účasti na olympiáde životne dôležitú métou, basketbalistu zatiaľ necháva v pokoji. "Prvotný je Petkov basket, to ma živí," prikyvuje Zachrla, ktorý s brnenským mmcité účasť v najvyššej tuzemskej súťaž uhájil až po úspešnej baráži. "Cez leto sú trojky spríjemnenie a hlavne človek furt niečo robí.Nevypadne z rytmu a udržuje sa. "

Nie je to pre každého

To naopak funkcionári premýšľajú, čo urobiť, aby Česi z veľkých basketbalových podujatí začali voziť medaily. "Chýba nám desať alebo pätnásť odohraných zápasov v príprave," myslí si reprezentačný tréner / manažér Kruk. "Bohužiaľ hráčov nie som schopný dostať skôr z klubu, pretože ešte na začiatku júna hrajú semifinále či finále ligy. To ale nie je výhovorka, len konštatovanie. "

Alebo sa ponúka, čo napríklad zlanáriť do trojkového basketu českej hviezdy Jana Veselého alebo Tomáša Satoranského?

" Chlapci majú svoju kvalitu, ale či by sa presadili, to si netrúfam odhadnúť, "hovorí Zachrla. "Musíte byť variabilnejšie.Vedieť driblovať, nahrávať, strieľať a byť aj silný pod košom. To je najväčší rozdiel. Trojkový basket nemôže hrať každý, "dodáva krídlo mmcité.


No hay comentarios:

Publicar un comentario