domingo, 23 de julio de 2017

Muž, ktorý vedie basketbalistu: izraelský demokrat, čo pracuje aj v noci

Prípadná cesta do Ria je ešte veľmi dlhá - z majstrovstiev Európy na neho priamo prejdú finalisti, tímy na 3. až 7. mieste si potom zabezpečí olympijskú kvalifikáciu. Keby to Ronen Ginzburg zvládol, vôbec prvý cudzinec v úlohe hlavného kouča slovenskej reprezentácie by sa stal legendou.

Ako sa vlastne do úlohy hlavného trénera Česka dostal? Kombináciou skúseností, veľké pracovitosti, schopnosti dať určitú slobodu hráčom aj tým, že má k zemi výrazné puto. "Hovorí sa o mne ako o zahraničím koučovi, ale ja poznám českú mentalitu," uviedol, keď v roku 2013 nahrádzal Pavla Budinskeho.

A má pravdu: od roku 2006 pôsobil celkovo sedem rokov v Nymburku, najprv ako asistent a potom aj ako hlavný kouč.Tento rok sa sem znova vrátil a dalo sa mu veriť, keď predniesol: "Nymburk mi chýbal."

"Zažil som ho v Nymburku v oboch roliach. Z môjho pohľadu je to moderný tréner, ktorý basketbalu rozumie, "hovorí exreprezentant Radek Nečas, teraz vedúci národného tímu. "Ako bývalý basketbalista má zápasovej cítenie. Mne sa pod ním hralo veľmi dobre a myslím, že ani tu nemá veci striktne dané; nie je to diktátor, čo má všetko nalajnovanie do poslednej bodky. Je otvorený názorom skúsených hráčov. "

V tomto je tréner zvaný" Neno "demokrat. Ale to neznamená, že by nemal vysoké nároky. "Okrem Michaela Jordana sa musí zlepšovať každý," vyhlásil raz - a tak k basketbalu pristupuje.Zdôrazňuje, že jeho práca kouča vlastne nikdy nekončí; že je nonstop vyhľadávaním informácií ohľadom vlastného tímu i súperov.

"To by ste sa mal spýtať našich asistentov, kedy im znenazdajky trebárs aj neskoro večer zavolá, že sa chce pozrieť na určitú p asáž zápasu," usmieva sa Nečas. "Basketbal žije dňom i nocou." A to doslova, v nočných hodinách pracoval napríklad preto, aby sa dovolal českým hráčom v zámorí; za Jánom Veselým sa zase čoskoro po svojom vymenovaní vydal na inšpekčnú cestu priamo do NBA.

Ďalšie Ginzburgův rys: dbá na osobnosti hráčov, charakter je pre neho podobne dôležitý ako výkonnosť. "Veľa toho nenahovorí, ale je to šikovný tréner. Veľmi dobre číta hru, má cit pre striedanie, pre tempo.V tomto je veľa skúsený, "usudzuje reprezentačný kapitán Jiří Welsch.

On pozná Ginzburg hlavne z tejto zápasovej stránky. Ale podľa Radka Nečasa je Izraelčan nielen dobrý kouč (v zmysle umenia zareagovať na vývoj), ale aj tréner.

"Pri individuálnych tréningoch s vami väčšinou pracujú asistenti. A z Nymburku si pamätám, že má dobrú cvičenie pre hráčov na perimetri aj pre tých podkošová, "spomína Nečas na dobu, kedy Gi nzburg robil asistenta inému Izraelčania Muli Katzurinovi. Jeho herným krédom je "tempobasketbal", čo momentálnemu kádra národného tímu veľa sedí.

U rodáka z Tel Avivu je ľahšie dozvedieť sa niečo o jeho basketbalovom živote než o tom osobnom.Pred novinármi je - cimrmanovskými slovami - skôr "briefingový typ", nepotrpia si na dlhé preslovy. Hráči i kolegovia z realizačného tímu však majú možnosť pre bližšie poznanie. "Je s ním sranda. Keď sa ide niekam von, chvíľku sa zdrží, ale nie je človek, čo by vyrážal vo veľkej skupine. Skôr si drží súkromie, sústredí sa na svoj basketbalový svet. Čo robí mimo neho, do toho veľa ľudí nepúšťa, "opisuje Nečas.

Kvôli Ginzburg je oficiálny tímovú rečou angličtina, ale pozor na to, keby chcel niekto šprýmařit za koučovým chrbtom.

"Myslím, že Neno rozumie viac než dosť," hovorí Nečas. "Niekedy sme boli prekvapení, keď sme sa bavili slo vensky - a on znenazdajky zareagoval."

Prekvapiť teraz však chce Ginzburg hlavne na EuroBasket.Najlepšie tak, aby napríklad mohla byť naplnená aj jeho viera v olympijskej ambície tíme.


No hay comentarios:

Publicar un comentario